Poppenspel

Poppenspelen

Maarten gaat naar de basisschool. Daar ontmoet ik een oud collega van mij, Yvonne. Ze is nog zo'n enthousiaste, lieve kleuterjuf. "Kom maar een keer in mijn klasje" zegt ze. Dat doe ik. En als Edith voor mij de ondeugende poppenkastpop Meneer de Raaf in een winkel koopt, kom ik zonder die handpop de klas niet meer in. 'Want hij zegt altijd van die stoute woordjes'. "Ik help je wel papa". "Ja, dat zal wel Meneer de Raaf. Zeker van de wal in de sloot". "Nee, hoor papa ik zit hier boven in de boom" . "Zal ik een liedje voor je zingen?". "Laat maar eens wat horen dan, Meneer de Raaf":

Tandjes poetsen, met een bezempje je tandjes poetsen. Maar Meneer de Raaf dat gaat toch niet met een bezempje. Wel waar papa je staat elke morgen met zo'n bezempje in de hand. Dat is een tandenborstel, Meneer de Raaf! Dat zei ik toch papa.

We gaan poppenkastpoppen verzamelen. En op een bepaald moment doet Edith ook mee. We introduceren een bepaald thema bijvoorbeeld:

Vriendjes maken. De grote brilslang wil graag vriendjes zijn met iedereen, ook met Meneer de Raaf. Maar die schrikt zich een hoedje. De slang huilt tranen met tuiten. Wie wil er nou vriendjes zijn met zo'n enge slang. Nu worden er poppenkastpoppen uitgedeeld in de kring. De kinderen mogen meespelen!
Heeft iemand een idee hoe de slang vriendjes kan worden met Meneer de Raaf, zodat hij er niet meer bang voor hoeft te zijn?
Een kind dat anders heel verlegen is komt met de beer in de hand naar voren. "Ik help je wel Meneer de Raaf". Hij brult hard."Voor zo'n slang hoef je echt niet bang te zijn". De wonderlijkste oplossingen worden bedacht. Een kind met een pop op de hand durft ineens wat meer te zeggen. Maar niet alleen kinderen want we hebben het ook al eens met volwassenen gedaan. Het is bijzonder te zien wat er dan gebeurt. Yvonne is voor ons een springplank geweest. Dankzij haar en de kinderen van haar 'klasje' hebben we vele ideeën kunnen uitwerken. Het is een uurtje feest. Een poppenspel, een dansje en daarna komen misschien de muziekinstrumenten tevoorschijn. En zijn we samen een feest orkest. Van alles is mogelijk.

Het feest orkest

Het feestorkest loopt een straatje om
Hoor ik daar geen gouden bel?
Ting, ting, ting, ting, ting, ting
En van je rom bom bom klinkt de grote trom

Het feestorkest loopt een straatje om
Hoor ik daar geen mooie fluit?
Tuut, tuut, tuut, tuut, tuut, tuut
En van je rom bom bom klinkt de grote trom

De poppen popelen om met de kinderen aan de slag te gaan. Hieronder volgt een bloemlezing van de reeds bestaande poppenspelen. Daarnaast is op elk gewenst thema een poppenspel te bedenken.

· Vriendjes maken (zie eerste bladzijde poppenspel)
· De clown - de clownspop en meneer de Raaf nodigen pappa en mamma uit om ook clowns te worden. Het wordt een vrolijk clownspel waarbij de kinderen het clownsorkest zijn.
· Het Indianenmeisje - Meneer de Raaf ontmoet een echt indianenmeisje in het bos. Net als de kinderen wil hij er graag mee dansen. Oef!
· De lente
· Pasen
· Sinterklaas - Sinterklaas is verdrietig. Er zijn zelfs kinderen die bang worden gemaakt voor Sinterklaas. Zwarte Piet, meneer de Raaf en de kinderen maken Sinterklaas weer blij. Dan wordt er vrolijk gedanst en muziek gemaakt.
· De Engel Gabriël - Het is kerst maar de dieren hebben ruzie. Gelukkig is er de Engel Gabriël, dan komt de vrede snel. En is het tijd om samen muziek te maken.
· De knuffelbeer - van een zielig vogeltje die van zichzelf leert houden en van poppendieren die complimentjes gaan geven.

Het is poppenspel zonder kast, een samenspel, tussen de kinderen en ons.
Waar het ons om gaat is de glimlach van een kind.

Vindt u het ook leuk dat wij een keer met onze poppen en muziekinstrumenten bij u komen, neem dan contact met ons op.

Een optreden duurt ongeveer één uur, bestaande uit een intro van een poppenspel van ongeveer een kwartier, daarna een samenspel met de poppen en de kinderen(die dan ook een pop op de hand hebben). Na het poppenspel gaan we bijvoorbeeld met z'n allen muziek maken en liedjes zingen. Ook is het mogelijk dat Jakob daarna in het kort iets over zijn blindheid en de blindengeleidehond vertelt. Dit alles is een interactief geheel. Er is voor elk kind wat wils. In overleg is veel mogelijk.