Even voorstellen..

Zo blij als een kind

In 1993 werd ik, Jakob Meijer, blind. Op een bepaald moment ging ik liedjes, verhalen, tekeningen en gedichten maken. Het maakte mij zo blij als een kind.

Een oud-collega vroeg of ik een keer met de liedjes bij haar in de klas wilde komen. Nou dat wilde ik wel. Ik nam mijn eigenwijze poppenkastpop Meneer de Raaf mee. Ik had mijn nieuwe weg gevonden!

Het zou de basis zijn voor onze stichting PiekoBello, die zich tot doel heeft gesteld om de kinderen groot en klein blij te maken door middel van liedjes, poppenspel en nog veel meer.

 

Poppenspelen

Nu speel ik poppenkast zonder kast, samen met mijn vrouw. Het is een samenspeltussen de kinderen en ons, daarbij staat de glimlach van het kind voorop.

Een optreden duurt ongeveer één uur, bestaande uit een intro van een poppenspel van ongeveer een kwartier, daarna een samenspel met de poppen en de kinderen(die dan ook een pop op de hand hebben). Na het poppenspel gaan we bijvoorbeeld met z’n allen muziek maken en liedjes zingen. Ook is het mogelijk dat ik daarna in het kort iets over mijn blindheid en de blindengeleidehond vertelt. Dit alles is een interactief geheel. Er is voor elk kind wat wils. In overleg is veel mogelijk.

Een lezing over mijn blindheid

Na zo’n vier jaar kwam Josjie, de blindengeleidehond bij ons. Het was alsof ik ineens weer een beetje kon zien. Het leek alsof het weer lente werd in mij. Op een bepaald moment ging ik lezingen geven. Van de basisschool tot en met het voortgezet onderwijs, van de kerk tot de Rotaryclub en van een verjaardagsfeest tot het bejaardentehuis, waar men ons maar vraagt vertel ik over mijn blindheid en mijn blindengeleidehond. De lezingen worden aangepast aan de leeftijd van de groep. De taak van blindengeleidehond is nu overgenomen door Thyar.

Een lezing in vogelvlucht

· Over mijn blindheid

Ik weet nog goed hoe het begon. Het was een zonnige dag en ik zat op de fiets met beschuit met muisjes in de fietstas. Ik was op weg naar het werk van mijn vrouw want onze zoon was net geboren. Ineens kreeg ik het gevoel dat er een vlieg in mijn oog vloog. Maar dat was niet zo. Na allerlei onderzoeken in het ziekenhuis dacht men aan MS. Ja, de dokter zag een ontsteking van de oogzenuw maar er zou veel meer aan de hand zijn. Ik heb in het begin veel gehuild want je wordt niet zomaar even blind en je hebt het ook niet zomaar geaccepteerd. Ik weet nog goed dat ik mijn blindenstok een keer boos heb weggegooid in het bos. Die moest mijn vrouw dus weer opzoeken want dat kun je zelf niet als je blind bent.

· Meneer de Raaf

Maar ik help je wel, pappa. Och, meneer de Raaf ben je ook meegekomen. Die ondeugende zwarte vogel met zijn gele snavel breekt ook nu weer het ijs. Want er komt tenslotte een blinde in de groep. Toch blijkt het dat je gewoon met hem kunt praten en allerlei vragen kunt stellen en mee kunt lachen. Pappa, heb je een stukje kaas voor mij? vraagt meneer de Raaf. Nee, maar ik heb wel wat anders voor je…. Hè, bah, konijnenkeutels! Thyar kent dit al precies want hij pakt snel het brokje dat meneer de Raaf heeft uitgespuugd. Nog even geduld, lieve hond, we gaan nog even iets anders doen dan vertel ik over jou.

· Zelfredzaamheid

Een mevrouw van het Bartiméus heeft mij geholpen met zelfredzaamheid. Hoe schenkt een blinde limonade in, hoe schenkt hij thee in etc? Dan laat ik zien hoe je met een blindenstok moet lopen. Grote hilariteit als ik door de groep loop en het zogenaamde fietsje op de stoep een kind met oren en een neus blijkt te zijn. Wie wil het ook eens proberen?

· Blindengeleidehond

Daarna komt het verhaal van puppy, pleeggezin tot blindengeleidehond aan bod. Samen met Thyar laat ik zien wat elke hond zou moeten weten en leg ik uit wat een blindengeleidehond allemaal kan. Een uur is zo om en tot slot is er gelegenheid tot vragen stellen. Honderden vragen zijn inmiddels gesteld en beantwoord. Bijv. Hoe kleed jij je nu aan? Had jij ook een hond genomen als je niet blind was geworden? Kinderen zijn frank en vrij en schromen niet om de meest uiteenlopende vragen te stellen. Dit is erg leuk om te doen.

Belangstelling

Vindt u het ook leuk dat wij een keer met onze poppen en muziekinstrumenten, bij u komen? Of wilt u ook een keer een lezing over mijn blindheid en de blindengeleidehond? Neemt u dan contact met ons op. Wij komen graag bij u langs samen met Thyar, onze blindengeleidehond.

In overleg met u  bekijken wij wat per groep mogelijk is. Wij kunnen desgewenst ook tekeningen van mij laten zien of gedichten voorlezen of geluiden laten raden. Kortom er is veel mogelijk!